fredag 4 maj 2012

Att bära en flagga

Det här med att bära plagg med flaggtryck alltså. Det är ju en sak när det är ett idrottsevenemang, en helt annan när vi bestämmer oss för att sätta på oss en flagga för att vi tycker att den är snygg. Eller? Behöver det vara en skillnad och ska man ta med i beräkningen flaggans symboliska värde, eller ska man helt enkelt strunta i det och endast låta det estetiska tala till en?

Bilder med plagg från Ginatricot och Topshop

 På sistone verkar det i alla fall ha blivit väldigt trendigt med att svepa in sig i olika flaggor. Speciellt den amerikanska flaggan har blivit föremål för allt möjligt; toppar, shorts, sjalar och kjolar, you name it. Och folk köper och sätter på sig med, vad som verkar som, ingen reflektion över vad det där tröjtrycket egentligen står för. Jag tar inte ställning till huruvida amerika är ett bra land eller inte, men självklart finns det saker som är mindre bra även med USA. 

Men om man nu väljer att avstå från att bära ett lands flagga - vart drar vi gränsen för vad som är okej att köpa? Hur långt är vi beredda att ta avstånd från produkter förknippade med ett visst land? Jag antar att det är en sak som var och en måste få reflektera över och bestämma själv. 

Eller är det bästa egentligen att försöka bortse från det symboliska värdet? Kanske är det som behövs att vi avdramatiserar det hela? Men kan man det? Är det i så fall okej att bära ett tryck av en flagga där exempelvis diktatur råder? 

Syftet med detta inlägg är inte att döma och själv vet jag inte riktigt vart jag står i frågan. Men jag har tänkt på det här länge och funderat över om andra också har tänkt i de här banorna? Behöver man över huvud taget fundera på sånt här? Vad tycker ni?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...