söndag 8 april 2012

BB Cream - vad är det?

Är man det minsta skönhetsintresserad av sig så har man nog snappat upp att s.k. BB creams verkligen är up and coming. I den asiatiska eller amerikansk-asiatiska delen av blogginternet har BB creams varit omskrivet länge och i asien är dessa krämer inget mindre än THE BIG THING - BB creams är verkligen omåttligt populära.
Men också i resten av västvärlden och här i Sverige har fenomenet så sakteliga smugit sig på och i skrivande stund har flera större västerländska märken släppt sina varianter på skönhetsprodukten.

Men vad är BB creams för något egentligen?

Vad är BB Cream?
Skin79 Super Plus BB Cream Triple Functions. Bild lånad från skin79usa.com


För ett låååångt och mer utförligt svar, följ länken nedan!



- Historia
BB cream, Blemish Balm eller Beblesh Balm Cream, alla är de olika namn för den superprodukt som skall spara in flera olika steg i din hudvårds- och makeuprutin. Med ett ursprung i Tyskland, där BB cream sägs ha uppfunnits för nyligen skönhetsopererade patienter att ha till sin ömtåliga hud efter operationen, så var det först när produkten nådde asien som den verkligen blev stor. Asiaterna älskade tanken på en produkt som sades vara både en hudvårds- och en skönhetsprodukt, och tja, varför skulle de inte göra det?


Funktion
BB creams är en typ av produkt som kombinerar fuktkräm, foundation, concealer, solskydd, anti-ageing, bekämpning av akne och blekande egenskaper. Alla BB creams har inte alla dessa egenskaper, men en stor del gör det. Framförallt är BB creams ett underlag som kan liknas vid foundation + en massa andra saker som vi kanske oftare letar efter på hudvårdsavdelningen.


L'egere BB Cream - en asiatisk variant
Bild lånad från imomoko.com

- Användning
Det finns olika uppfattningar om hur en BB cream kan användas (som substitut för foundation, som primer, som en concealer...) och förmodligen är alla sätt lika rätt. Samtidigt som det så klart finns bb creams som är lika tjocka och täckande i konsistensen som traditionella foundations, så är BB creams i regel tunnare, vilket gör de till en väldigt behaglig bas att bära. Själva finishen brukar vara väldigt naturlig och fräsch, något som en vanlig foundation sällan ger. Dessutom innehåller BB creams nästan alltid sjukt hög spf (asiater och deras uppfattning om ljusare hy ni vet?), vilket ju är jättebra.


Ett set med BB cream i provstorlek
Bild lånad från imomoko.com


- Nackdelar
Det går dock inte att skriva om BB creams utan att åtminstone nämna dess enda svaga punkt: nyansutbudet. I regel brukar BB creams endast komma ut i en eller två nyanser och det är oftast väldigt ljusa och svagt gråaktiga sådana. Visserligen hävdas det att dessa känner av och anpassar sig efter din egen hudton, men ärligt talat, brukar det funka? Mysteriet med det begränsade nyansutbudet blir också desto mer mystiskt när man tänker på att majoriteten av befolkningen i asien, där bb creams är så stort, har en mer gul och medium hudton.


BB cream-variant från Maybelline
En annons för en bb cream från Maybelline. Bild lånad från filipinska Maybellines sida.


- Skillnaden mellan västerländskt och asiatiskt? 
I och med att västerländska märken som L'oreal, Garnier, Estee Lauder osv. valt att släppa egna BB creams så borde vi som konsumenter kunna känna att vi inte längre behöver sukta efter de asiatiska varianterna. Faktum är dock att det finns en del skillnader; flera av de västerländska versionerna verkar mer vara tinted moisturizers som man döpt om och gett namnet BB cream. Många av de egenskaper som gör BB cream till något annat än en foundation finns inte med (spf:en, hudvården etc.) och ibland har man bytt ut själva betydelsen bakom 'BB' från det ursprungliga Blemish Balm till Beauty Balm.


Hur som helst, detta var verkligen ett sjukt långt inlägg, men vi hoppas att ni har fått en lite bättre uppfattning om vad BB creams är och vad det kan vara. Detta inlägg är också inledningen till en serie recensioner på BB creams och andra asiatiska beautyprodukter, så hoppas hoppas att ni kommer att finna det intressant ^_____^


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...